UTROSKAB: Hvilken funktion spiller utroskabet?

Som parterapeut lærer du at få parret til at kigge ind i utroskaben og bagom den, med alt hvad der må være af svære følelser. Derfor er det vigtigt, at du er godt klædt på til at arbejde med denne svære tematik. I denne artikel går vi ned i den funktion, som utroskabet har – baggrunden hertil.

Der er flere former for utroskab: Spontane, planlagte, seksuelle/fysiske og følelsesmæssige. Nogle gange er det en blanding af flere og andre gange er de mere rene i deres udtryk og form. De har alle en funktion og den kan være meget forskellig for den enkelte.

Forskellige funktioner utroskaben kan spille er bl.a.,

  • Utroskab på baggrund af længsler efter umødte behov. Det kan endda være at man ikke har haft modet til at bede om det der længes efter. På et bevidst eller ubevidst niveau, fordi man er bange for at blive forladt, ved at udtrykke sine behov.

    Det kan også være at behovene ikke er mulige at indfri, fordi de er for anderledes eller mærkelige for min partner at forstå. Her kan det være frygten for at blive skammet ud, der fører til utroskaben.

  • Utroskab på baggrund af længsel efter kontakt i form af nærvær, eller ”blot” det at ens partner ikke er hjemme og derfor ikke opfylder behovene. 
  • Utroskab hvor man savner det romantiske og det passionerede – hvor hverdagen har sat sig som en mere leverpostej farve og de ikke oplever noget af det de havde i starten.
  • Der er også spontane utroskaber. Det kan være til fester, på job eller i en vennegruppe. Det er ofte dem, hvor alkohol kan være indblandet og de underliggende behov måske samtidig ikke er blevet stillet. De kan være lettere at komme over, da de ikke altid har en dybere funktion, og ofte er korte eller engangshændelser. 
  • Utroskab uden sex. Det er ikke alle utroskaber hvori der er seksualitet blandet ind. Det er dem hvor det handler om længsler og udleve behov på et følelsesmæssigt plan. Der hvor man fx deler drømme, følelser og længsler.

Parterapeutens rolle i terapirummet
Som parterapeut er det i bund og grund vigtigt at bevidstgøre for parret hvilken funktion affæren eller utroskaben har, hvad der skal læres og forstås, og hvordan de kommer videre sammen – hvis det er det, der ønskes!

Du lærer terapeutens rolle i at skabe håb for parret, til den drøm de føler er gået tabt, men som stadig kan leve i “ny form”. Alt der er sket, giver mening, når blot der er nok information. Det er derfor en vigtig rolle at facilitere en parterapi, hvori du er nysgerrig, åben og venlig i en støttende facon.

UTROSKAB: Et af parterapiens store emner

Kategorier

Følg med

ID Psykoterapeut

Bliv ID Psykoterapeut

4-årig grunduddannelse som udvikler dine faglige kompetencer og støtter dig i at finde din egen vej i livet.

Læs mere…

5D Coach

Helhedsorienteret online Coach Uddannelse

Intenst online træningsforløb med mulighed for afsluttende certificering med Ole Vadum Dahl

LÆS MERE…

Info-møder

Tilmeld dig et af vores gratis Info-møder

i København, Køge eller Aarhus.

TILMELD DIG…

Lær mere

Relaterede indlæg

Par i terapi: Vi vil gerne kommunikere bedre

Par i terapi: Vi vil gerne kommunikere bedre

Op mod 90 % af alle henvendelser, fra par der søger parterapi, handler om kommunikation – på den ene eller den anden måde. – siger Kirsten, der er underviser og parterapeut. Nogle af de kommunikations-problematikker, par kommer i terapi med, lyder noget lignende, ”vi...

Lyt til hinanden med Æggeursmetoden

Lyt til hinanden med Æggeursmetoden

Hør om i videoen, hvordan vores underviser, Kirsten, bruger tidtagning og tidsstyring til at give par en oplevelse af, at kommunikationen ændrer sig, når vi begynder at lytte både indad og til den anden. Kommunikationen ændrer sig ikke mindst, når vi får lov til at...

ID Academy

ID Academy er en af Skandinaviens største private uddannelsesinstitutioner indenfor psykoterapi og selvudvikling, og den er godkendt efter de tværministerielle kvalitetskriterier uden anmærkninger af konsulentfirmaet (Reflektor).