Par i terapi: Vi vil gerne kommunikere bedre

Op mod 90 % af alle henvendelser, fra par der søger parterapi, handler om kommunikation – på den ene eller den anden måde. – siger Kirsten, der er underviser og parterapeut.

Nogle af de kommunikations-problematikker, par kommer i terapi med, lyder noget lignende,

”vi vil gerne blive bedre til at kommunikere.”

”vi har brug for redskaber til at kunne kommunikere bedre.”

”vi ender i skænderier, som vi ikke kan finde vej i.”

Kommunikation er en helt central del af at være i et parforhold, men det er også en svær disciplin.

Som partner skal vi kunne dele vores tanker og følelser, udtrykke behov, støtte hinanden, forventningsafstemme og samarbejde.

Alt sammen noget, der kræver menneskelige kompetencer, som alle er nogle der skal tillæres igennem livet.

Hvorfor volder kommunikation så ofte problemer?
Der hvor det går skævt er, når der simpelthen går følelser i skidtet. Vi bliver med andre ord ramt eller trigget følelsesmæssigt af det vores partner udtrykker.

Mange siger fx noget i retning af: ”hvis bare han sagde det lidt mere kærligt” eller ”hvis hun ikke var så dømmende i sit tonefald”.

Her ”drømmer” vi om, at hvis bare vores partner ændrer sin adfærd, så bliver det lettere for mig. Virkeligheden er bare den, at hvis vi vil ændre noget, så må vi starte med os selv.

At kommunikere godt sammen (også om de svære ting) kræver en god selvindsigt, åbenhed, tryghed, tillid – og ikke bare til sin partner, men også til sig selv og til livet som sådan.

Det der med at mærke følelser og være bevidst om sine tanker, og forstå at de ikke har krog i noget som helst om sin partner, det er ikke noget der kommer automatisk.

Det kommer først, når vi lærer det af livet, i vores selvudvikling eller med en terapeut.

Parterapeutens arbejde
Som ID Parterapeut kigger vi bl.a. efter parrets niveau. Dette kan vi fx lære at genkende ud fra, hvor længe de kan lytte til hinanden, uden at afbryde.

Når vi har fået en god fornemmelse for parret, så skal vi udvælge vores redskaber til terapien. Redskaberne bliver udvalgt ud fra flere parametre.  Først og fremmest kan vi kigge på, hvor hårdt parterne bliver ramt eller trigget af den andens ytringer.

Senere kræver det også en god overvejelse, om, parret er klar til at tage værktøjerne ”med hjem”. Ofte træner vi i terapirummet, adskillige gange, før de er klar til at bruge dem ”derhjemme”.

Par i Terapi: Lytning er simpelt, svært og kraftfuldt

Kategorier

Følg med

ID Psykoterapeut

Bliv ID Psykoterapeut

4-årig grunduddannelse som udvikler dine faglige kompetencer og støtter dig i at finde din egen vej i livet.

Læs mere…

5D Coach

Helhedsorienteret online Coach Uddannelse

Intenst online træningsforløb med mulighed for afsluttende certificering med Ole Vadum Dahl

LÆS MERE…

Info-møder

Tilmeld dig et af vores gratis Info-møder

i København, Køge eller Aarhus.

TILMELD DIG…

Lær mere

Relaterede indlæg

Lyt til hinanden med Æggeursmetoden

Lyt til hinanden med Æggeursmetoden

Hør om i videoen, hvordan vores underviser, Kirsten, bruger tidtagning og tidsstyring til at give par en oplevelse af, at kommunikationen ændrer sig, når vi begynder at lytte både indad og til den anden. Kommunikationen ændrer sig ikke mindst, når vi får lov til at...

UTROSKAB: Et af parterapiens store emner

UTROSKAB: Et af parterapiens store emner

Utroskab er et emne der kommer i mange grader og vækker et stort følelsesmæssigt register. Dette gør det til et svært emne som parterapeut, ikke mindst grundet vores egne forestillinger og følelser. Mange par kommer i parterapi med tematikker, der drejer sig om...

ID Academy

ID Academy er en af Skandinaviens største private uddannelsesinstitutioner indenfor psykoterapi og selvudvikling, og den er godkendt efter de tværministerielle kvalitetskriterier uden anmærkninger af konsulentfirmaet (Reflektor).